Forum Zootechnika Strona Główna

FAQ Szukaj Użytkownicy Grupy Rejestracja Profil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zaloguj
 
Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
To forum jest zablokowane, nie możesz pisać dodawać ani zmieniać na nim czegokolwiek Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi  Forum Zootechnika Strona Główna » ARCHIWUM
Autor Wiadomość
KEMEIS
Użytkownik



Dołączył: 11 Wrz 2006
Posty: 49
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 15:54, 05 Sty 2009

1.krzywa nieśności kur, kaczek, indyków i gęsi.
2.fermy zarodowe w Polsce.
3.tucz brojlerów kurzych.
4.cornisch-od kogo się wywodzi?
5.program świetlny brojlerów.
6.żywienie kaczek.
7.choroby drobiu.
8.żywienie niosek.
9.choroby przenoszone przez jaja.
10.indeksy selekcyjne.
11.pierze-produkt.
12.grupy krwi ptaków-brojlerów.
13.tucz brojlerów indyczych.
14.wartości pokarmowe paszy.
15.geny k.
16.mieszańce niosek.
17.gen srebrzystości.
18.wymiana ciepła u ptaków.
19.żywienie kurcząt hodowlanych.
20.rasy i typy indyków.
21.chromosomy u kur.
22.metody selekcji.
23.co to jest ród, stadko selekcyjne i stado?
24.żywienie ptaków dorosłych.
25.rodowód.
26.żywienie niosek.
27.użytkowanie gęsi, kaczek, indyków.
28.podskub gęsi.

cz.2.

1.indeks żółtka:
30-40%
2.masa jaja:kury indyka, gęsi, kaczki.
3.wielkość komory klujnikowej.
4.temperatura pod kwoką: 32-35 stopni
5.ilość plemników w dawkach inseminacyjnych.
6.długość brzegu karmidła:
57-brojlery
40-wilgotne
4-susze
7.dzienne pobieranie energii przez nioskę:11,1-11.7 MJ
8.pierwszy podskub gęsi.
9.ile białka pobiera kura:15-17%
10.wydajność rzeżna.
11.autoseksing.
12.kiedy wymienia się ściółkę:po zakończeniu okresu hodowlanego.
13.grubość skorupy.
14.plemniki czas przebywania.
15.serce zaczyna bić po...
16.komora lęgowa dzieli się 3000/6
17.ilość Ca u nioski dorosłej: 3.2-3.6%
18.próba Paulinga-biała biegunka.
19.procent pierza w masie ciała.
20.ile stad selekcyjnych: 10% z rodu
21.metody analizy rzeznej:
surowa 3-5%
gotowana 4-10%
pieczona 18-95%
22.parametry wpływające przy produkcji: płeć, wiek, kierunek użytkowania.
23.kolor żółtka-normy.
24.ile samic przypada na:
koguta-10 kur
indyka-8-14
kaczora i gąsiora-3-6
25.zadanie obliczyć komorę klujnikową
26.czas rozwoju zarodka.
27.wydajność rzeżna:
brojlery 71%
indyki 78-84%
gęsi 63.5%
kaczki 67%
28.ile paszy spożywa brojler?
29.hodowle kurcząt: zarodowe, reprodukcyjne, towarowe.
30.czas przechodzenia komórki jajowej przez:
jajowód 21-25h
15-30min-lejek
31.jak karmimy kury mięsne:do woli
32.stosina u wodnego ptactwa zewnętrzna warstwa jest biała
33.wzór wydajności rzeznej.
34.odcinki jajowodu i długość przebywania komórki jajowej.
35. komora klujnikowa jest 6xmniejsza od komory lęgowej.
36.ilość paszy dla kury lekkiej.
37.ile kur w hali: 6-8 tys.
38.stado selekcyjne:10 kur i 1 kogut.
39.ile pierza w podskubie:200-300g.
40.ilość strat kurcząt?
41.energia dla niosek:11-13MJ
42.ilość cm2 dla indyka w systemie klatkowym:4500cm2.
43.% kości u kurczaka: 12%
44.narządy limfatyczne:śledziona, guzki limfatyczne, grudki limfatyczne,
migdałki jelit ślepych, gruczoł Hawlera.
45.zapłodnienie odbywa się w :lejku.
46.objętość ejakulatu.
47.dzienne pobieranie paszy:110-125 nioski, 150-170 kury mięsne.
48.zdolności wylęgowe jaj:
a)%zapłodnionych=ilość zapłodnionych x100
-------------------
ilość nałożonych
b)

%nałożonych=liczba piskląt zdrowych
----------------------- x100
liczba jaj nałożonych



c) %wylęgu z zapłodnionych= ilość piskląt
------------------------- x100
ilość zapłodnionych jaj
49.częstotliwość inseminacji indyków.
50 ile cm2 przypada na nioskę w systemie klatkowym:45cm2.
51.długość lęgu: kura 21dni, indyk 28dni, kaczka 28dni, gęś 31dni.
52.cechy indeksu u kur-wzrost białko.
53.różnice w żywieniu brojlerów a niosek:
brojlery do woli
nioski 1 tydzień do woli a potem ograniczamy.
54.temperatura w komorze klujnikowej.
55.% udział w jaju:
białko 55.8%
żółtko 31.9%
skorupa 12.3%
56.okres tuczu brojlerów.
57.prześwietlanie jaj:6-10 doba.
58.składniki pióra:
woda 42.65%
białko 53.63%
tłuszcz 1.69%
popiół 2.03%
59.indeks żółtka.
60.w 9 dobie oddychanie przez kosmówkę.
61.straty podczas gotowania:4-10 %
62.ród - populacja ptaków wyselekcjonowanych który liczy 3 tys. samic bez
dopływu krwi z zewnątrz pop zamknięta 3-5 pokoleń.
63.jaka jest odporność po podaniu kom limfocytów T.
64.kryteria przydatności do tuczu kurcząt brojlerów: szybkie tempo
wzrostu, dobre umięśnienie, kolor upierzenia, barwa skóry, szybkość
opierzania, wydajność rzezna, otłuszczenie.
65.nieśność hodowlana:ilość jaj od jednej nioski do 64 tyg.
66.zadanie pojemność komory klujnikowej.
67.w komorze klujnikowej jest 900 ile w lęgowej:5400.
68.czas przebywania jaja w gruczole skorupkowym.
69. cechy do selekcjonowania indyków: wczesność dojrzewania, nieśność
początkowa, średni ciężar jaj.
70.masa jajnika, długość jajowodu.
71.jak określamy wiek u ptaków:szybkość opierzania, długość lotek.
72.szybkość opierzania ptaków?
ptaki opierzają się po około 40 dniach życia, a pierwszy podskub można
wykonać po około 120 dniach(11-12 tyd.).
73.wykonywanie pullogrostu?
74.liczba stadek selekcyjnych:30-60
75.kolor żółtka-skala ROCHA
76.długość dnia świetlnego
77.stosina u kaczek-biała
78.wydajność rzezna u kur


bede bardzo wdzieczna jezeli ktos korzystajac z tych pytan wrzuci swoje opracowane odpowiedzi Smile

napewno kilka pytan sie u nas powtorzy bo co roku cos zawsze sie powtarza


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Magda F.
Stały Forumowicz



Dołączył: 10 Wrz 2006
Posty: 321
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Krk

PostWysłany: Pon 22:39, 05 Sty 2009

pojebało ich chyba z tymi pytaniami ...... poza tym czesc jest z wykładów ...


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Magda F. dnia Pon 22:40, 05 Sty 2009, w całości zmieniany 1 raz
Zobacz profil autora
Kaia
Użytkownik



Dołączył: 03 Paź 2006
Posty: 35
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 22:49, 05 Sty 2009

1.krzywa nieśności kur, kaczek, indyków i gęsi.
2.fermy zarodowe w Polsce.
3.tucz brojlerów kurzych: w 7 tyg. ż. potrzebują 2 kg paszy na 1 kg przyrostu, trwa ok. 6 tyg – mięso 2-3 kg.
4.cornisch-od kogo się wywodzi?
5.program świetlny brojlerów.
6.żywienie kaczek.
7.choroby drobiu: Wirusowe: białaczki dot. Ptaków najlepszych i starszych, choroba Moreka(chyba) sz. dot. Brojlerów i młodych ptaków, pomór rzekomy- sz. doustna, pomór „ptasia grypa”, gumboro atakuje torbę Fabrycjusza. Bakteryjne: biała biegunka, mikoplazma, gruźlica. Pasożyty: kokcydioza, pióro jady, ptaszyńce. (sz.- szczepionki)
8.żywienie niosek.
9.choroby przenoszone przez jaja: salmonella, mikoplazma, białaczki ptasie (ost. wirusowa)
10.indeksy selekcyjne: do indeksów wchodzi: m.c., tępo nieśności początkowej, nieśność hodowlana, wczesność dojrzewania, masa jaj 33-35 tyg
11.pierze: produkt.
12.grupy krwi ptaków-brojlerów.
13.tucz brojlerów indyczych: 16-20-24 tyg. ż.
14.wartości pokarmowe paszy.
15.geny k.
16.mieszańce niosek.
17.gen srebrzystości.
18.wymiana ciepła u ptaków.
19.żywienie kurcząt hodowlanych.
20.rasy i typy indyków.
21.chromosomy u kur.
22.metody selekcji.
23.co to jest ród, stadko selekcyjne i stado? Ród- populacja licząca min. 3000 g?, 3-5 pokoleń musi być prowadzona selekcja, zamknięcie przed dopływem krwi z zewnątrz. Stadko selekcyjne- 1 kogut i 10 kurek (300 kurek i 10 kogutów-stado) możliwość identyfikacji pochodzenia potomków.
24.żywienie ptaków dorosłych.
25.rodowód.
26.żywienie niosek.
27.użytkowanie gęsi, kaczek, indyków.
28.podskub gęsi: pierwszy 11-12 tydz. Życia, powtarzamy co 6-7 tyg. Dorosłe gęsi po zakończeniu nieśności. Nie wolno gdy: wysiaduje, wodzi, pierze jest niedojrzałe, ma zimowe upierzenie, bokówki nie.

cz.2.

1.indeks żółtka:
30-40%
2.masa jaja: Kura- 60g , indyk-85g , gęś-140-170g , kaczka-70-90g
3.wielkość komory klujnikowej.
4.temperatura pod kwoką: 32-35 stopni
5.ilość plemników w dawkach inseminacyjnych. 0,02-0,1 cm3
6.długość brzegu karmidła: na jednego ptaka 7-10 cm
57-brojlery
40-wilgotne
4-susze
7.dzienne pobieranie energii przez nioskę: 11,1-11.7 MJ
8.pierwszy podskub gęsi: 11-12 tydzień życia
9.ile białka pobiera kura: 15-17%
10.wydajność rzeżna: kura 72-79% , indyk 85% , gęś 70%
11.autoseksing: kogutek wygląda inaczej pod względem ubarwienia
12.kiedy wymienia się ściółkę: po zakończeniu okresu hodowlanego. W ostatnim dniu wychowu
13.grubość skorupy: 330-350 um. = 0,33-0,35 mm
14.plemniki czas przebywania: w jajowodzie od 1 tygodnia do 2 a u indyczek nawet > 1 miesiąca
15.serce zaczyna bić po...
16.komora lęgowa dzieli się 3000/6
17.ilość Ca u nioski dorosłej: 3.2-3.6%
18.próba Paulinga-biała biegunka.
19.procent pierza w masie ciała: 4-10%
20.ile stad selekcyjnych: 10% z rodu
21.metody analizy rzeznej:
surowa 3-5%
gotowana 4-10%
pieczona 18-95%
22.parametry wpływające przy produkcji: płeć, wiek, kierunek użytkowania.
23.kolor żółtka-normy: skala Rocha (15pkt.) prawidłowo 11
24.ile samic przypada na:
koguta-10 kur
indyka-8-14
kaczora i gąsiora-3-6
25.zadanie obliczyć komorę klujnikową
26.czas rozwoju zarodka.
27.wydajność rzeżna:
brojlery 71%
indyki 78-84%
gęsi 63.5%
kaczki 67%
28.ile paszy spożywa brojler?
29.hodowle kurcząt: zarodowe, reprodukcyjne, towarowe.
30.czas przechodzenia komórki jajowej przez:
jajowód 21-25h
lejek- 15-30 min.
31.jak karmimy kury mięsne: do woli
32.stosina u wodnego ptactwa: zewnętrzna warstwa jest biała
33.wzór wydajności rzeznej.
34.odcinki jajowodu i długość przebywania komórki jajowej: lejek-15-30 min , cz. Wydzielająca białko 2-3 h , cieśń 1-1,5 h , gruczoły skorupkowe 18-20 h
35. komora klujnikowa jest 6xmniejsza od komory lęgowej.
36.ilość paszy dla kury lekkiej.
37.ile kur w hali: 6-8 tys.
38.stado selekcyjne: 10 kur i 1 kogut.
39.ile pierza w podskubie: 200-300g.
40.ilość strat kurcząt?
41.energia dla niosek: 11-13MJ
42.ilość cm2 dla indyka w systemie klatkowym: 4500cm2.
43.% kości u kurczaka: 12%
44.narządy limfatyczne: Centralne: grasica (limf. T, u dorosłych brak), torba Fabrycjusza (limf. B) Obwodowe: śledziona, szpik kostny, guzki limfatyczne, grudki limfatyczne,
migdałki jelit ślepych, zachyłek Mechela (żółtkowy), kępki Peyera, tk. Limfatyczna z obszaru głowy- ciało limfatyczne szyszynki-limfopinealne, gruczoł Hawlera, skupiska tk. Limf. w narządach wew.
45.zapłodnienie odbywa się w : lejku.
46.objętość ejakulatu: 0,1-1,5 ml
47.dzienne pobieranie paszy: 110-125 nioski, 150-170 kury mięsne.
48.zdolności wylęgowe jaj:
a)%zapłodnionych= ilość zapłodnionych x100
-------------------
ilość nałożonych
b)

%nałożonych=liczba piskląt zdrowych
----------------------- x100
liczba jaj nałożonych



c) %wylęgu z zapłodnionych= ilość piskląt
------------------------- x100
ilość zapłodnionych jaj
49.częstotliwość inseminacji indyków. 90% ptaków się inseminuje bo wyniki krycia naturalnego są słabe
50 ile cm2 przypada na nioskę w systemie klatkowym: 45cm2.
51.długość lęgu: kura 21dni, indyk 28dni, kaczka 28dni, gęś 31dni.
52.cechy indeksu u kur-wzrost białko.
53.różnice w żywieniu brojlerów a niosek:
brojlery do woli
nioski 1 tydzień do woli a potem ograniczamy.
54.temperatura w komorze klujnikowej.
55.% udział w jaju:
białko 55.8%
żółtko 31.9%
skorupa 12.3%
56.okres tuczu brojlerów.
57.prześwietlanie jaj: 6-10 doba.
58.składniki pióra:
woda 42.65%
białko 53.63%
tłuszcz 1.69%
popiół 2.03%
59.indeks żółtka: (wysokość żółtka/szerokość) żółtka x100%
60.w 9 dobie oddychanie przez kosmówkę.
61.straty podczas gotowania: 4-10 %
62.ród - populacja ptaków wyselekcjonowanych który liczy 3 tys. samic bez
dopływu krwi z zewnątrz pop zamknięta 3-5 pokoleń.
63.jaka jest odporność po podaniu kom limfocytów T.
64.kryteria przydatności do tuczu kurcząt brojlerów: szybkie tempo
wzrostu, dobre umięśnienie, kolor upierzenia, barwa skóry, szybkość
opierzania, wydajność rzezna, otłuszczenie.
65.nieśność hodowlana: ilość jaj od jednej nioski do 64 tyg.
66.zadanie pojemność komory klujnikowej.
67.w komorze klujnikowej jest 900 ile w lęgowej: 5400.
68.czas przebywania jaja w gruczole skorupkowym: 18-20 h
69. cechy do selekcjonowania indyków: wczesność dojrzewania, nieśność
początkowa, średni ciężar jaj.
70.masa jajnika, długość jajowodu: jajnik 60g, długość jajowodu 70 cm
71.jak określamy wiek u ptaków: szybkość opierzania, długość lotek.
72.szybkość opierzania ptaków?
ptaki opierzają się po około 40 dniach życia, a pierwszy podskub można
wykonać po około 120 dniach(11-12 tyg.).
73.wykonywanie pullogrostu?
74.liczba stadek selekcyjnych: 30-60
75.długość dnia świetlnego
76.stosina u kaczek-biała
77.wydajność rzezna u kur

To sa odpowiedzi ktore udalo mi sie ustalic dzieki notatkom Konstancji wiecej nie wiem albo mnie nie bylo Smile


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Avilon
Stały Forumowicz



Dołączył: 01 Gru 2006
Posty: 410
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków

PostWysłany: Wto 14:41, 27 Sty 2009

wyniki drobiu poprawy z poniedziałju:
Merda: 3.5
Wyrwa: 3.0
Szlaur: 3.0
Ja: 4.0
Czyli szykujmy się na egzamin Kwadratowy
Wpisy można spróbować zdobyć jutro do 11. W czwartek raczej jej nie będzie


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Misia
Stały Forumowicz



Dołączył: 10 Wrz 2006
Posty: 99
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 11:13, 11 Lut 2009

te od 1-28 dostalam niedawno od dziewczyny z 5 roku jako niby pytania egzaminowe... tak teraz przegladam i widze ze to samo
[link widoczny dla zalogowanych] sami zobaczcie.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
TOSIA
Użytkownik



Dołączył: 20 Paź 2006
Posty: 51
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 12:27, 11 Lut 2009

te pytania chodza od kilku lat, ale po hodowli a oni maja 2 razy wiecej materialu niz my bo wyklady mieli po 1,5 godz i podobno wcale sie nie powtarzaja


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Misia
Stały Forumowicz



Dołączył: 10 Wrz 2006
Posty: 99
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 12:45, 11 Lut 2009

ja te pytania mialam z biologi rozrodu, no ale ja tam nie wiem :p dalam co mam


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Avilon
Stały Forumowicz



Dołączył: 01 Gru 2006
Posty: 410
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków

PostWysłany: Śro 13:33, 11 Lut 2009

http://www.arkrakow.fora.pl/hodowla-zwierzat,23/iii-rok-sesja,58.html#465


Drób:
1. krzywe nieśności kur, kaczek, indyków i gęsi (nigdzie tego nie ma, jak ktoś to ma to bardzo proszę o wrzucenie na forum)
2. Współodziedziczalność dla cech
3.Fermy zarodowe w Polsce
4.Tucz brojlerów kurzych,
5.Cornish-od kogo sie wywodzi
6. Program świetlny brojlerów
7.Żywienie kaczek
8.Pasze dla drobiu
9.Tucz brojlerów kaczych
10.Tucz brojlerow indyczych
11.Choroby drobiu
12.Gr. krwi B
13.Choroby przenoszone przez jaja
14.Żywienie niosek
15.Użytkowanie nieśne kur
16.Indeks selekcyjny
17.pierze, podskuby
18.Wymiana ciepła u ptaków
19.Wartość pokarmowa paszy
20.Z jakiej rasy wywodzą się matki dla brojlerów
21.Kaczki-chów na mięso
22.Geny K
23.Mieszańce niosek
24.Mieszanki pełnoporcjowe
25.Gen srebrzystości "s"
26.Systemy chowu- klatkowy, podłogowy, tradycyjny, z wybiegami
27.funkcje ferm zarodowych i reprodukcyjnych
28.Żywienie kurcząt hodowlanych
29.Rasy i typy indyków
30. Indeks selekcyjny kur niosek
31.Chromosomy kur
32.Metody selekcji- indeks
33.Co to jest: ród, stado, stadko selekcyjne
34.Choroby, profilaktyka
35.Związek alleli z chromos. (B21,B19, czy jakoś tak, nie wiem o co chodzi)
36.Żywienie ptaków dorosłych, brojlerów i kur hodowlanych
37.Użytkowanie gęsi,kaczek i indykow
38.Rodowód
39.Żywienie niosek
40.Rasy gęsi
41.Liczba chromosomów gęsi
42.Typy i rasy indykow
43.Choroby młodego drobiu
44.Podskub
45.Utrzymywanie w systemie klatkowym
46.Stado reprodukcyjne, gęsi
47.Rodzaje ubarwienia u kur-sprzężone z płcią
48.Przymusowe przepierzanie kur (?)
49.Rasy nieśne preferowane w Polsce
50. Rodzaje tuczu gęsi
51.Autosexing (!)- podobno często sie powtarza
52.Jajo- etapy rozwoju


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Kasieńka
Stały Forumowicz



Dołączył: 18 Wrz 2006
Posty: 325
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków

PostWysłany: Śro 13:39, 11 Lut 2009

Co to jest??? I my to mamy umieć na jutro??? :hamster_evil:


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
TOSIA
Użytkownik



Dołączył: 20 Paź 2006
Posty: 51
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 13:43, 11 Lut 2009

no wlasnie to jest na forum, chodzi to od kilku lat. Na egzaminie jest tylko 6 pytan wiec z tego wychodzi ze zmieniaja i dlatego az tyle sie ich uzbieralo. Chcac nie chcac wszystkiego trzeba sie nauczyc.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
SZARY
Administrator



Dołączył: 09 Wrz 2006
Posty: 228
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Smoczy Gród

PostWysłany: Śro 13:45, 11 Lut 2009

Dobra będzie nieco chaotycznie - remake z gg od Radka

*Zasoby genetyczne kur w Polsce
*Parametry tuczu gęsi
*Wartości odżywcze jajka
*Tucz owsiany gęsi
*Mulardy (co to?) *Parametry reprodukcyjne kaczek
*Cechy Biologiczne drobiu
*Kury typu nieśnego
*Kury typu mięsnego *Autoseksing

1.Cechy biologiczne drobiu, które powinien znać hodowca
2.parametry tuczu gęsi
3.wymień kury typu mięsnego i nieśnego.
4.parametry,
a-wczesność dojrzewania
b-czas użytkowania
c-masa kur mięsnych i nieśnych
5. to samo co w 4 tylko chodziło o kaczki+ilość jaj
6.wartość odżywcza jaja jako produktu spożywczego
7. gdybyś był hodowca drobiu to jakim gatunkiem byś się zajął i dlaczego?
8. Autoseksing co to?
9. parametry reprodukcyjne kaczek

Zestaw Nr 1
1.Podaj ogniwa hodowlane i tech. muszą wspoł. ze sobą w celu uzyskania mięsa kurcząt brojlerów. Przedstaw charakt. materiału genetycznego stad rodzicielskich oraz stad towarowych ( niesnosc , wcz.uzyt..)
2.Dane odnośnie wczesności uzyt. , dl.uzytk i nieśności Indykow.
3.Podaj założenia kodeksu drobiarskiego? oraz przykłady ruchu komf.
4.Scharakt jajo kurze
5.Podaj parametry tuczu kaczek piżmowych powody rozwoju tej produkcji
6.Geny sprzężone z płcią ...Razz

Zestaw 6:
1.Kierunki użytkowania kaczek na świecie. Najważniejsze rasy. Podać dane odnośnie: wczesności dojrzewania, poziomu nieśności stad rodzicielskich kaczek: nieśnych, mięsnych i piżmowych.
2.Czy istnieją w Polsce stada zarodowe drobiu. Podać gatunki.
3. Rasy kur należące do krajowych zasobów genetycznych drobiu. Cel utrzymania tych stad.
4. Tucz indyków.
5. Jajo kurze jako produkt spożywczy, możliwości modyfikacji wartości odżywczej jaja.
6. Podać dane odnośnie wczesności dojrzewania, nieśności i dług.użytkowania nieśnego kur nieśnych i mięsnych

Zestaw 4:
1). Podaj rasy kur należące do krajowych zasobów rezerwy genetycznej. W jakim celu sie je tworzy?
2). Czy są i jakie ujemne wpływy tuczu intensywnego brojlerów (dla ptaków, dla ludzi)?
3). Podaj ogniwa hodowlane i technologiczne, które muszą współpracować ze sobą w celu uzyskania mięsa indyczego. Przedstaw charakt. materiału genetycznego stad rodzicielskich oraz stad towarowych ( nieśność , wcz.uzyt..)
4). Wymień cechy u drobiu wysoko-, średnio- i nisko- odziedziczalne
5). Tucz owsiany gęsi
6) Pochodzenie kaczek, gęsi i indyków domowych.

1.Jeśli chciałbyś prowadzić produkcje drobiu rozrodową to jaki gatunek byś wybrał i dlaczego?2
2.Jak określamy płeć u drobiu?
3.Mulardy - co to jest i jakie maja parametry produkcyjne
4.Podaj dane odnośnie: wieku dojrzałości nieśnej, nieśności, wczesności dojrzewania...kur nieśnych i mięsnych i masę ciała przy dojrzalosci.
5.Metody selekcjonowania składu jaj kurzych.
7.Opisz tycz owsiany


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez SZARY dnia Śro 13:48, 11 Lut 2009, w całości zmieniany 2 razy
Zobacz profil autora
Avilon
Stały Forumowicz



Dołączył: 01 Gru 2006
Posty: 410
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków

PostWysłany: Śro 13:48, 11 Lut 2009

:hamster_wryyy:


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Kasieńka
Stały Forumowicz



Dołączył: 18 Wrz 2006
Posty: 325
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków

PostWysłany: Śro 14:19, 11 Lut 2009

No przecież to jest totalna masakra...


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Avilon
Stały Forumowicz



Dołączył: 01 Gru 2006
Posty: 410
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków

PostWysłany: Śro 14:29, 11 Lut 2009

[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Magda F.
Stały Forumowicz



Dołączył: 10 Wrz 2006
Posty: 321
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Krk

PostWysłany: Śro 17:01, 11 Lut 2009

szczerze nie opierałabym swojej wiedzy na stronie www która jako tytuł ma wpisane "właściwości kury" ...


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
To forum jest zablokowane, nie możesz pisać dodawać ani zmieniać na nim czegokolwiek Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo

 

Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group :: Theme zoneCopper designed by yassineb.
Regulamin