Autor |
Wiadomość |
TOSIA
Użytkownik
Dołączył: 20 Paź 2006
Posty: 51 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany:
Śro 15:31, 30 Sty 2008 |
|
Dostałam dzisiaj od Doroty jakieś pytania na test z żywienia normalnego i z rozpłodowych!Wezmę to jutro więc jeżeli ktoś chce to proszę się do mnie zgłosić ale z góry uprzedzam że jakość tego jest kiepska bo to jest ksero. Kaśka Walczyk |
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
Kasieńka
Stały Forumowicz
Dołączył: 18 Wrz 2006
Posty: 325 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków
|
Wysłany:
Pią 18:48, 01 Lut 2008 |
|
Na egzamin z Żywienia Zwierząt obowiązuje też materiał z ćwiczeń więc trzeba powtórzyć wszystko.
Powodzenia. |
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
Avilon
Stały Forumowicz
Dołączył: 01 Gru 2006
Posty: 410 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków
|
Wysłany:
Pią 22:36, 01 Lut 2008 |
|
Test żywienie
1. Doświadczenie - na świniach – tuczniki
2. Mikro i makroelementy- makro >50mg/kg m.c.( Ca, P, K, Na, Mg, S, Cl); mikro <50 mg/kg m.c. (Fe, Zn, Co, Se, Mo, Mn, J,F)
3. Antagonizmy- Cu:Mo; Cu: Fe; Cu:S i K: Mg
4. Rola białka: budulec(wzrost, regeneracja tkanek);skł. Produktów (mleko, jaja); skł. Enzymów trawiennych; skł regulacyjny; synteza kw. Nukleinowych; odporność org.(immunoglobuliny); odpowiada za wł. Buforowe; skł. Energetyczny.
5. Śruta sojowa poekstrakcyjna- białko od 40%-50%
6. Gdzie jest dużo NPN- młode zielonki, zielonki ze stanowisk intensywnie nawożonych, pasze okopowe, kiszonki z traw motylkowych, niedojrzałe ziarna zbóż, pasze nadpsute.
7. Aminokwasy egzogenne- Glicyna, seryna- rosnący drób, arginina- dla drobiu przez całe życie, a dla szczurów i świń przy intensywnym wzroście.
8. Ważne aminokwasy dla przeżuwaczy: metionina, lizyna, histydyna(?)
9. Oznaczanie ADF i NDF: Frakcje włókna oznaczane z zastosowaniem detergentów-metoda detergentowa
W kwasie ADF= kwaśne włókno detergentowe (frakcje celulozy i ligniny)
W zasadzie ADL= kwaśna lignina detergentowa
----||----||-- NDF = naturalne włókna detergentowe (hemiceluloza, celuloza, lignina)
10. Co powoduje małą zawartość tłuszczu w mleku? Mała zawartość włókna w paszy.
11. Ile powinno być procent włókna strukturalnego w dawce dla krowy mlecznej- 20%
12. Wartość energetyczna tłuszczu- 1g= 9.5 kcal energii brutto EB
13. Zn organiczny – nie jonizuje w przewodzie pokarmowym,
14. witamina odpornościowa- E
15. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: ADEK
16. Długość przewodu pokarmowego: Kot, pies(mięsożerne)<świnia, czł(wszystkożerne)< koń, krowa(roślinożerne)
17. pH optymalne dla mikroorganizmów żwacza 6,27 (od 6-7)
18. Stosunek kw. Octowego do propionowego u krowy mlecznej- 2,5-3:1
19. Z czego powstają LKT- przemiany węglowodanów, rozkład glicerolu, przemiany białek w żwaczu.
20. Skrobia szybkość rozkładu w żwaczu: skrobia jęczmienna, pszenica, owsiana, energia szybko( łatwo) uwalniana, trudniej: kukurydza i sorgo.
21. Kiedy następuje uwodornienie kw. Tłuszczowych- po liolizie wiązań estrowych w tłuszczach.
22. Retencja właściwa N: 100x(il N zatrzymanego/il. N pobranego w paszy)
23. ????????(ma ktoś bo mi się nie skserowało)
24. RQ iloraz oddechowy= mole zużytego O2/ mole CO2 wytworzonego. Dla węglowodanów=1; tłuszczy=0,7; dla białka=0,84
25. Energia Netto u przeżuwaczy EN= EM *k (JPM, JPŻ)
26. JPM- wartość na podstawie czego? JPM ilość energii w 1kg ziarna jęczmienia podawanego dla krów mlecznych jako pasza produkcyjna.
27. Wartość JPM= 1700 kcal
28. Produkcyjna energia a zwierze ES- Koń; EN- krowa; EM świnia, drób
29. Faktyczna wartość BTJ- bierzemy wartość niższą, ograniczającą (BTJN:BTJE)
30. Białko mikroorganiczne żwacza – strawność 85-95, 80-85 mikroorganizmów, ile cukrów rozkłada się przy fermentacji w %- 6-12%
31. JWO? Na podstawie czego u krów w Inra---- chyba JWK a jak nie JWK to JWO ale u owiec. JWK wartość wypełnieniowa krowy
32. Rozpoczęcie wypasu- wysokość trawy 15-20 cm
33. Obsada pastwiska- 2,5-3 zw (SD)/ha
34. Okres odrostu- sezon pastwiskowy od 20 kwietnia: czerwiec 15-24 dni, lipiec 22-28 dni, sierp 24-30 dni, wrzesień 30-35 dni, pazdz ponad 30 dni
35. Termin zbioru traw na siano- faza kłoszenia
36. O czym świadczy obecność etanolu w kiszonce? O obecności drożdży, fermentacja.
37. Skąd niestabilność kiszonki: mało kwasu octowego (zły stosunek kwasów) działanie pleśni i grzybów.
38. Przemiana głodowa trwa do momentu wykorzystania powietrza i gdy pH nie obniży się do 5,5
39. Faza rozwojowa kukurydzy na kiszonkę – woskowo-szklista
40. Inokulanty to: szczepy bakterii
41. Związki azotowe amoniakalne poniżej 5% w b. d. (?) kiszonce
42. Wysoka zawartość suchej masy w kiszonce-straty przy zbiorach
43. Zasuszenie właściwe – 4-5 kg
44. Zalecana kondycja przy wycielaniu 3-3,5
45. Pobranie SM przy zasuszeniu 1,7- 2%
46. Glikol propylenowy- prekursor glukozy- propianian Zn, Na, Ca 30 dni, od 10 przed wycieleniem do 20 po wycieleniu
47. Koncentracja: 80 dla krowy-(zasuszanie)12%, Włókno 22-27%
48. Zaleganie poporodowe: sole anionowe (profilaktyka) 200-300g/dzień
49. Ile mleka z rezerw ciała (12-15l) z pasz treściwych (13-15l)
50. Przyczyny ujemnego bilansu energetycznego- większe zapotrzebowanie ale utrata apetytu, brak miejsca na żwacz (płód)
51. Maksymalne pobranie paszy 10-12 (?) na tydzień
52. PMR (Partially Mixed Ration)- dawka półkompletna, skarmianie oddzielne skarmianie pasz treściwych i żywienie paszą pełnoporcjową.
53. Ile aminokwasów bilansujemy u świń? 5: Lizyna, metionina, cystyna, treonina, tryptofan
54. Średnia koncentracja energii w paszy 13-16 MJ EM/kg S.M.
55. Strawność B.O. w dawce dla świń – powyżej 80% dla prosiąt i warchlaków, powyżej 76% dla reszty
56. Aminokwas, którego zawartość bierzemy do stosunku zawartości aminokwasów: Lizyna-> Liz:Met:Cyst:Tre:Try jak 100:60:62:18
57. Zawartość włókna dla tuczników poniżej 7 %
58. Fosfor organiczny w fitynianach przyswajalny 10-40 %
59. Model żywienia świń- własne pasze treściwe plus koncentrat z zakupu
60. Co pokrywa premix? Witaminy, sole mineralne
61. Co to jest mieszanka pełnoporcjowa- TMR
62. Energia metaboliczna zapotrzebowanie 8000kcal/kg ( na kserze 2600-9300)
63. Pasza powietrznie sucha- zawartość wody 12%( s.m. 88%) dla drobiu 5%
64. Względnie egzogenne aminokwasy (syntezowane w org): cystyna, tyrozyna, hydroksylizyna
65. Stosunek Ca: F(P)? jest równy u nioski 12:1 u pozostałych 2:1 ( Ca wchodzi w skład skorupki)
66. wartość witamin ????? straty w przechowywaniu
67. Zawartość włókna u drobiu 2 % maks u niosek 10%
68. ?
69. ?
70. Analiza wendeńska po co? Inaczej 5palcówka daje informacje o ilości s.m. p.o.s węglow Struk., tł. b.o.
71. solamina ( z ziemniaków) dla kogo toksyczna? Drób i trzoda
72. Solamina inhibitor czego: trypsyny i chymotrypsyny
73. Co zawierają ziemniaki? Solamina, skrobia, Ca, P, K
74. Strawność czego dotyczy: Białko, tłuszcz, włókno, BNW
75. Wskaźniki lignina Cr2O3, EDTA, nie siarczan cynku
76. Jednostka wypełnieniiowa w INRA-> DPSM(?) a nie JWK, JWO???
77. Dla mikrorg żwacza co jest potrzebne: białko, energia, (???)
78. (nie kserneło mi się)
79. metody sprawnościowe ????
80. Zapotrzebowanie u maciorek oblicza się patrząc na: m.c. plenność, mleczność
81. Zapotrzebowanie u koni: m.c. i praca
82. Susze z przemysłu cukrowniczego to: melasa, wysłodki buraczane
83. w rękawach zakisza się kukurydzę,
84. optymalna zawartość mocznika w mleku do 250 mg
85. Buforowanie=> NaOH
86. Witamina A wpływa na wzrok, jaja(niesność?
87. Czemu wysłodki buraczane są złe dla krów- zły smak i mało odżywcze,
88. ???
89. BNW zawierają dużo czy mało P. Ca, Fe, K
90. młóto browarniane? Białko enzy,atyczne? |
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
moskit
Użytkownik
Dołączył: 03 Kwi 2007
Posty: 60 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: krk podobin
|
Wysłany:
Sob 10:05, 02 Lut 2008 |
|
dzieki ola mialam trudnosci z odczytaniem niektorych pytan jednak ktos jeszcze mysli o tymn by innym pomoc z wlasnej woli:) |
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
Avilon
Stały Forumowicz
Dołączył: 01 Gru 2006
Posty: 410 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków
|
Wysłany:
Sob 11:19, 02 Lut 2008 |
|
Nie ma sprawy. Jakby się komuś skserowało to czego ja nie mam to proszę o wpisanie. Zaraz wrzucę jeszcze rozpłodowe. |
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
Kasieńka
Stały Forumowicz
Dołączył: 18 Wrz 2006
Posty: 325 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków
|
Wysłany:
Sob 11:39, 02 Lut 2008 |
|
69. Dlaczego dajemy mało substancji anty żywieniowych? - bo obniżają pobranie paszy,działają szkodliwie (w dużych stężeniach mogą być nawet trujące).
Niestety 68 się nie doczytałam a 78 nie mam.
Ciekawe czy chociaż kilka pytań nam sie powtórzy bo cały semestr Kowalski sie odgrażał że ułoży całkiem nowe "specjalne" testy dla nas |
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
Magda F.
Stały Forumowicz
Dołączył: 10 Wrz 2006
Posty: 321 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Krk
|
Wysłany:
Sob 12:15, 02 Lut 2008 |
|
mam nadzieje ze jest tak zajęty innymi rzeczami że nie zdąrzy ... |
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
Kasieńka
Stały Forumowicz
Dołączył: 18 Wrz 2006
Posty: 325 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków
|
Wysłany:
Sob 12:21, 02 Lut 2008 |
|
Nie Ty jedna... |
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
Misia
Stały Forumowicz
Dołączył: 10 Wrz 2006
Posty: 99 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany:
Sob 13:09, 02 Lut 2008 |
|
na mailu hodowli maja zdjecia pasz niektorych. |
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
Avilon
Stały Forumowicz
Dołączył: 01 Gru 2006
Posty: 410 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków
|
Wysłany:
Sob 14:28, 02 Lut 2008 |
|
Żywienie zwierząt rozpłodowych
1. Pierwiastki dla nasienia knura: Zn, Mn
2. Odbarwienie powoduje : Cu (miedź)
3. pH macicy obniża się o: (dużo białka-> oddziaływanie amoniaku i mocznika) 0,5
4. Rogowacenie nabłonka pochwy: Witamina A (niedobór)
5. Zatrzymanie łożyska(krowy-brak) Se, J, Ca wit E, Wit A,
6. Jak karmimy dorosłe buhaje? Przed- wysoko, po- nisko ( o „energetyczność” paszy)
7. Niedoborowe żywienie działa najgorzej na: tryki
8. Co powoduje energetyczne żywienie ogierów: mniej nasienia, gorsze libido
9. Dzienna dawka witaminy E to: 3 gramy
10. O ile Lochy zwiększają masę ciała w okresie ciąży: u pierwiastek od 50-60 kg
11. Lochy w ciąży mają być karmione: mniej intensywnie
12. Żywienie klaczy zwiększamy od 8 miesiąca (ciąży)
13. Jak żywimy loszki: średniointensywnie
14. Pasza na flushing dla owiec: Łubin plus Lucerna
15. Granica wartości mocznika w surowicy: stężenie mocznika we krwi >20mg/dl, a w osoczu >19(?)
16. Od czego zależ flushing? Od kondycji
17. Czego brak powoduje niedorozwój łożyska i zniekształcenie płodu: Mn, Ca(zamieranie płodów)
18. Doświadczenie van denmarka- wpływ żywienia na produkcje plemników i masę jąder, duża koncentracja energii (-) plemników, niski poziom żyw, energetycznego (+) plemników
19. Brak którego pierwiastka powoduje zwyrodnienie jąder? Zn, (również Wit E)
20. Co jest w siarze matki po urodzeniu? Immunoglobuliny
21. Graniczna wartość fosforu- 0,20-0,25%
22. Flushing u świń – pasze wysokoenergetyczne, zwiększyć ilość dojrzałych pęcherzyków, na kilkanaście dni przed kryciem.
23. Kiedy najwyższa liczba zacieleń? W 50 dniu , od 45-do 60 dnia od momentu gdy bilans energii jest najniższy (???)
24. Niedobór której witamin powoduje chorobę białych mięśni: Witamina E (cielęta, jagnięta)
25. Dopuszczalne białko u krów: krowy mleczne 15-18% bo; wysokowydajne 17-18% b.o w S.m.(!)
26. Białko nie rozkładadane w żwaczu:
32-35% b.o dla średnio wydajnych, 35%-40%wysoko wydajnych
27. Co powoduje wysoki poziom żywienia knurów:- słabość kończyn… pogorszenie(?)
28. Liczba prosiąt w miocie 20-22(24) prosiąt/rok
29. Żywienie maciorek: ……….?
30. Dawka Wit E 1000 mg Wit E/dzień plus + 3kg Se
31. Dawka Betakarotenu: 300-400mg/dzień=> poprawa wskaźników rozrodu; 300-600mg/dzień zmniejszenie liczby kom. Somatycznych
32. ?
33. Jaki jest okres międzywycieleniowy?
34. Jakie aminokwasy wpływają na dojrzałość szczura i świń?
35. ?
36. Maciorka kotna????
37. pobranie paszy u świni w 7 dniu po porodzie(laktacji) 4,5-5,5 kg/dzień
38. co decyduje o przeżywalności embrionów?? Pasze wysokoenergetyczne wzrost insuliny -> rozkład progesteronu.Wysoki poziom progesteronu w 3 dniu po kryciu(?)
39. Co to jest flushing? podpędzanie- 4 tyg przed stanowka spadek zyw do 80%(głodzenie), 2 tyg przed stanówką podawanie 120%, ma na celu wywołać zwiększoną owulację.
40. Dawka P u krów mlecznych 0,33-0,37% w s.m. dawki dla krów 7500-9000kg
41. Wpływ insuliny na wątrobę- rozkład progesteronu w wątrobie, spadek poziomu progesteronu, resorpcja zarodków, poronienia.rozkład Wolnych kw. Tłuszczowych, otłuszczenie wątroby
42. Co jest ważniejsze stan kondycji podczas inseminacji czy po porodzie?
43. Ujemny bilans wpływa na: pogorszenie kondycji, opóźnienie cyklu, spadek wskaźników rozrodu, zamieranie zarodków
44. Co wpływa niekorzystnie ( u pierwiastek?)
45. Ile % ubytku m.c. u loch w laktacji? 15kg |
Post został pochwalony 1 raz
|
|
|
|
Avilon
Stały Forumowicz
Dołączył: 01 Gru 2006
Posty: 410 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków
|
Wysłany:
Sob 14:36, 02 Lut 2008 |
|
Ja już nie wiem z czego miałby te ekstra pytania układać skoro dał prawie wszystko co było z tych najtrudniejszych rzeczy^^ zobaczymy w poniedzialek cxzy go będziemy wyklinać |
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
Misia
Stały Forumowicz
Dołączył: 10 Wrz 2006
Posty: 99 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany:
Sob 14:43, 02 Lut 2008 |
|
ciekawe ile osob wogole dojdzie do testu bo ja czuje ze szybko odpadne
aha i mam pytanko: ten test to taki a,b,c... czy na zasadzie uzupelniania? |
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Misia dnia Sob 15:29, 02 Lut 2008, w całości zmieniany 1 raz
|
|
|
|
Magda F.
Stały Forumowicz
Dołączył: 10 Wrz 2006
Posty: 321 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Krk
|
Wysłany:
Sob 16:42, 02 Lut 2008 |
|
hmm ... nikt chyba nie liczy na to ze dojdzie to testu ... a test a, b, c, d ... |
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
Avilon
Stały Forumowicz
Dołączył: 01 Gru 2006
Posty: 410 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków
|
Wysłany:
Sob 18:21, 02 Lut 2008 |
|
Madzia czy nie ma przepisu ze jak wszyscy obleją egzamin to sie nie wpisuje ocen????czy to tylko mój wymysł? |
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
Avilon
Stały Forumowicz
Dołączył: 01 Gru 2006
Posty: 410 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków
|
Wysłany:
Sob 22:00, 02 Lut 2008 |
|
Kiedy jest drugi termin z żywienia???? |
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|